Mad

Geniale rødbedebøffer

Vintergrøntsagerne kan for mange blive lidt for meget til sidst på sæsonen. Det er tunge grøntsager, der på mange måder minder meget om hinanden. Er du ved at gå død i alle rodfrugterne, er her en super lækker opskrift på rødbedebøffer. Den er g-e-n-i-a-l. Genial fordi du kan erstatte rødbeden med hvilken som helst anden rodfrugt – persillerod, selleriknold, gulerod osv… Eller en blanding. Genial fordi du kan erstatte quinoaen med ris, bulgur, couscous eller hvad man nu lige har ved hånden. Genial fordi du kan vælge hvor krydrede de skal være og hvor store eller små de skal være. Genial fordi du kan spise dem i en burger, på brød, i en sandwich eller med kartofler og sovs. Genial fordi de kan bruges til aftensmad, frokost og i madpakken. Og genial fordi man med fordel kan lave en stor portion, og fryse dem ned, så man har til de travle eller dovne dage. Dét er altså genialt. I hvert fald i min verden.

Rødbedebøffer
ca. 6 store bøffer

2 mellemstore rødbeder (ca. 3 persillerødder/pastinakker, ½ selleriknold, 3-4 gulerødder)
1 dl kogt quinoa
1 mellemstort rødløg
3 fed presset hvidløg
4 spsk. havregryn
2 spsk. mel
2 spsk. knuste hørfrø (en kaffekværn er rigtig godt til dette formål)
2 tsk. paprika
2 tsk. karry
1 tsk. salt
Peber

Fremgangsmåde:
1. Start med at koge quinoaen efter anvisningen på pakken. Kog dem evt. sammen med 1 tsk. herbamare eller en halv grøntsagsbouillon.

2. Imens quinoaen koger, rives rødbeder og løg groft på et rivejern.

3. Kom de revne grøntsager i en skål med de øvrige ingredienser.

4. Når quinoaen er kogt færdig, blandes den i skålen med de andre ingredienser. Det gør ikke noget, hvis der er en lille smule ekstra vand i bunden af quinoaen.

5. Rør det hele rigtig godt sammen, det kan godt tage lidt tid.

6. Smag endelig den rå fars til – måske skal der mere salt i eller flere krydderier. Har du brugt en anden rodfrugt end rødebeden, kan det godt være at der skal mere mel i, hvis farsen er for våd – er farsen for tør, kommes en lidt bitte smule vand i, men husk at rodfrugten afgiver vand når den er revet.

7. Hvis tiden er til det, så lad farsen stå og sætte sig i en halv times tid. Man kan med fordel lave farsen aftenen inden, og stille den i køleskabet, til den skal bruges.

8. Har du en slip-let pande, behøver du ingen olie til stegningen. Har du ikke, så sørg for at brug en smagsneutral og god olie til stegningen. Lad panden blive lidt over middelvarm, før du begynder at stege den første portion bøffer.

9. Du kan nu vælge, om du vil have bøffer eller deller. Skal rødbedebøfferne bruges til burger, kan du forme bøfferne efter brødets størrelse. Portionen er ca. til 6 store bøffer.

10. Steg bøfferne ved middelvarme og giv dem ca. 4-5 min. på hver side. Steges de ved for høj varme, er det ikke sikkert, de bliver helt færdige inden i. Det gør selvfølgelig ikke så meget i forhold til bakterier, men det kan have betydning for smagen, hvis midten stadig er rå.

11. Sevér lige som du har lyst til!

rødbedebøffer2

grønnerehilsner

 

 

 

 

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar