Mad

Sommerruller

Jeg elsker sommerruller! Jeg kunne spise dem hver dag – morgen, middag, aften. I en uge. I en måned. I et år. To – tre – ti – hele livet. Tror jeg. Jeg er i hvert fald ret begejstret for dem. Og spiser dem mindst én gang om ugen. Der er bare noget ved cremet avocado og mango i selskab af sprøde grøntsager, umamifyldte svampe, spicy peanutbutter dip og klistret rispapir. Herunder ser du nogle ideer til nogle af de mange lækre sager, som du kan komme i dine sommerruller.

sommerruller1

Idéer til fyld:
Asparges
Agurk
Avokado
Bladselleri
Forårsløg
Krydderurter (persille, basilikum osv.)
Kål (rødkål, spidskål osv.)
Gulerødder
Mango
Peberfrugt
Quinoa
Ris
Rødbede
Salat
Spinat
Spirer (ærtespire, rødedespire, mungbønnespire osv.)
Svampe
Sukkerærter
Tofu
Tempeh
Æble
Nudler
Ris
Bulgur
Osv.

Og udover fyldet, skal du jo selvfølgelig have en pakke rispapir. Rispapiret er langt billigere og bedre i kvalitet i de asiatiske butikker, end i supermarkedet.

sommerruller2

Den (næsten) obligatoriske og altid populære nøddedip hører til. Det giver lidt ekstra smag og passer rigtig godt sammen med de friske grøntsager og frugter. En peanutdip er den klassiske, som mange kender og elsker. Men er man ikke så meget til peanut, kan man sagtens erstatte peanutbutteren med en anden nøddesmør. Jeg har eksperimenteret med at erstatte det med mandelsmør, som jeg personligt synes smager mindst lige så godt. Jovist, det smager anerledes, men stadig rigtig godt! Denne her dip er inspireret af Månebarnets spicy peanutbutter dip:

Sommerrulle dip:
3 store spsk. nøddesmør (peanutbutter, ristet mandelsmør eller en helt tredje slags)
1 grøn (mild) eller rød (stærk) chili uden kerner
1 fed hvidløg
2 spsk. sojasauce (shoyu eller tamari)
2 spsk. citronsaft eller limesaft
1 tsk. ristet sesamolie
50-75 ml. vand

Fremgangsmåde:
1. Flæk chilien og hak den helt fint og kom den i en skål.

2. Kom 3 spsk. nøddesmør i skål også, og rør den sammen med sojasauce og citron-/limesaft, indtil nøddesmørret er opløst.

3. Kom derefter resten af vandet i, samt sesamolien og hvidløget.

4. Smag gerne til! Måske kan du lide den med mere hvidløg, mere saltet (sojasauce) eller mere flydende.

5. Kom dippen i sommerrullerne eller dip de færdigrullet sommerruller deri.

sommerruller11

Endnu en lækker ting at komme i sine sommerruller er stegte, miso-marinerede svampe. Disse smagfulde svampe er inspireret af en opskrift jeg lavede nytårsaften; miso-marineret portobello carpaccio. Marinaden er super lækker og er smæk fyldt med umami smag.

Miso-marinerede svampe:
250 gr. brune champignon i skiver
2 spsk. miso
2 spsk. brun farin
1 spsk. sojasauce
3 spsk. olivenolie
2 spsk. citronsaft

Fremgangsmåde:
1. Bland alle ingredienserne, pånær svampene, sammen i en skål.

2. Kom derefter marinaden i en plastikpose sammen med champignonskiverne.

3. Slå en knude på posen og ryst posen godt, så alle svampene er dækket af marinaden. Lad svampene marinere i posen i min. 2 timer.

4. Når svampene er færdigmarineret, hældes marinaden fra og svampene steges på en pande til de er på kanten til at blive sprøde.

En mere simpel version er blot at stege svampene sprøde med lidt tamari og krydderier.

sommerruller3

Når du har fundet ud af hvad du vil have i din sommerrulle, er det bare at rulle dem. Herunder har jeg lavet en lille trin-for-trin guide til hvordan jeg ruller dem. Man kan sikkert gøre det på rigtig mange måder, men den måde er nu den jeg har bedst succes med.

Madbillede9

1. Hæld lunken vand i en stor skål eller fad, som rispapirene kan blødgøres i.

2. Opblød et stykke rispapir i skålen/fadet

3.Kom forsigtigt rispapiret over på en tallerken. Pas på at rispapiret ikke folder, det klister sig nemlig rigtig nemt sammen! Og pas på lange negle, der måske kan komme til at rive hul i papiret.

4. Kom det ønskede fyld og dip på midten af rispapiren. Pas på med at komme for meget fyld i rullerne, så bliver de nemlig sværere at rulle

5. Fold den del af rispapiret, der er tættest på dig, henover fyldet.

6. Fold derefter siderne over fyldet, som vist på billedet.

7. Rul derefter fyldet stramt, som når man ruller sushi.

8. Voilá! Det kan tage lidt øvelse før ens ruller ser rigtig pæne ud, men øvelse gør mester, som man siger.

sommerruller10

grønnerehilsner

Relateret indhold

5 kommentarer

  • Besvar
    Rødbedesalat med capers, cornichoner og oliven – Grønnere
    15. oktober 2015 at 20:05

    […] bl.a. hjælper på dannelsen af de røde blodlegemer. Jeg spiser rødbede på mange måder; rå i sommerruller eller som grøntsagsstik med hummus, kogt i salater, stegt i ovnen eller juicet i min saftpresser. […]

  • Besvar
    Fredagsfråder uge 42 – Grønnere
    21. oktober 2016 at 8:06

    […] okay, de fleste af os ved nok godt hvordan man laver rispapirruller. Jeg har endda selv en opskrift her på bloggen. Men alligevel synes jeg, at den her opskrift skulle med, da jeg bliver helt […]

  • Besvar
    Tahindressing ⋆ Grønnere
    1. november 2016 at 14:27

    […] som tykdressing i sommerruller, i en sandwich/wrap eller som tyndere dressing i […]

  • Besvar
    Helle
    15. januar 2017 at 0:29

    Hvilken Tahin kan du anbefale? Urtekram eller? Vh Helle

    • Besvar
      Mo Andersen
      17. januar 2017 at 3:33

      Man kan godt bruge Urtekrams, men jeg foretrækker dem man kan købe hos etniske købmænd. Ikke af noget bestemt mærke 🙂

    Skriv en kommentar