Mad

Valnøddedeller

Denne opskrift stammer fra et frivilligmøde i Mad med Medfølelse. Her havde Steffen taget valnøddedeller med, der viste sig at være hans farmors opskrift. En farmor der kan lave vegansk mad? Det synes jeg er ret sejt! Da jeg synes at valnøddedellerne både havde en lækker smag og lækker konsistens, bad jeg efterfølgende om opskriften. Jeg har sidenhen lavet dem en hel del gange, og har ændret en smule i den originale opskrift. Jeg har bl.a. valgt at riste valnødder på forhånd. Det gør at smagen af valnød er endnu mere fremtrædende. Lad dig endlig ikke skræmme af at der skal knoldselleri i, hvis du ikke kan lide det. Det smager man slet ikke! De bliver rigtig faste og egner sig perfekt som små ‘frikadeller’ eller som en anderledes burgerbøf.

valnøddedeller1

Valnøddedeller
Giver ca. 16 små deller

100 gr. ristede valnødder
3,5 dl speltrasp (eller anden rasp)
1 tsk. tørret basilikum
1 tsk. tørret timian
1 tsk. paprika
1 knivspids røget paprika*
1-2 spsk. tamari (eller anden soyasovs)
100 gr. knoldselleri
1 rødløg
2-3 fed hvidløg
1 grøn chili uden kerner
1 tsk. grøntsagsbouillon (eks. herbamare)
3 dl vand

*kan udelades

 

Fremgangsmåde:
1. Start med at skylle knoldsellerien fri for jord. Skær den i små tern af ca. 1 cm og vej 100 gr. af. Flæk den grønne chili på langs og snit den fint. Hak løg og hvidløg groft og kom det i en lille gryde sammen med knoldsellerien, chilien, bouillon og 3 dl vand. Kom gryden i kog og kog i ca. 10 min. til knoldsellerien er blevet godt mør. Når det er færdigkogt, blendes det hele igennem til en tyk grød med en stavblender og stilles til side.

2. Rist valnødderne på en varm pande til de bliver lettere gyldne og begynder at dufte kraftigt af valnødder. I en minihakker, eller på et skærebræt, blendes/snittes de ristede valnødder til groft mel.

3. I en skål blandes først alle de tørre ingredienser sammen: rasp, valnøddemel og krydderier. Derefter blandes den blendede selleri-løgblanding i samt tamari/soyasovs. Nu skal der  røres rigtig godt rundt til en meget fast fars, der er let klistrende, men ikke sætter sig fast på fingrene. Man kan med fordel lade farsen hvile i 15 min. Den egner sig også godt til at lave nogle timer eller en dag i forvejen, så længe den holdes på køl i køleskabet til den skal bruges.

4. Varm en slip-let pande op på lidt over middel blus. Steg valnøddedellerne uden olie til de får en mørkebrun og hård overflade. Ejer du ikke en slip-let pande, så kom lidt kokosolie eller olivenolie på panden, så de ikke sætter sig fast.

valnøddedeller3

grønnerehilsner

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Speltsalat med soltørrede tomater, oliven, forårsløg og bladselleri – Grønnere
    15. oktober 2015 at 19:28

    […] Nyd salaten, evt. sammen med nogle valnøddedeller eller rødbedebøffer, ovnstegte kartofler og noget […]

  • Skriv en kommentar