Projekter

Projekt hvidløg

Jeg er helt vild med idéen om at kunne være selvforsynende. Men det at kunne holde en have kræver meget viden og arbejde. Heldigvis har jeg en sød mor der båder giver mig plads i hendes have (da jeg bor i en lejlighed), hjælp og gode råd. Jeg købte mine sættehvidløg i dyre domme, men har læst mig til, at man sagtens kan sætte økologiske hvidløgsfed købt i et supermarked i jorden med lige så stor succes. Det er vigtigt at de er økologiske, da de ellers kan være præpareret for at undgå spiring i butikken. Fordelen ved at købe sættehvidløg, som jeg har gjort, er at man kan få en masse forskellige sorter, hvor supermarkederne ofte kun sælger én sort. Hvidløg skal sås om efteråret så de kan nå at sætte rødder inden vinteren, i 5-7 cm dybbelse, med spidsen opad. Her er lidt historie om mine hvidløg:

hvidløgsprojekt1

I september, i forbindelse med studiepraktik, var jeg på Food Festival i Århus. Et helt fantastisk plante- og madmekka uden lige! Var det ikke fordi jeg skulle tilbage til København med toget, havde jeg købt halvdelen af festivalen med hjem. Men nogle ting fik jeg købt – eks. økologiske sætte hvidløg. Jeg er personligt stor fan af hvidløg og er ikke en af dem der er bange for at få hvidløgsånde! Og da jeg absolut intet ved om at dyrke hvidløg, tænkte jeg, at det måtte jeg kaste mig ud i. 130 kr. fattigere, for 3 poser sætte hvidløg, drog jeg mod København og fik plantet mine hvidløg i slut september. Nogle er sået i højbede og andre er sået i potter (eller nærmere store metaldåser). Og de er allerede en måned efter sprunget op af jorden med fuld kraft, på trods af at de kom 5-7 cm. ned i jorden som anvist i vejledningen. Jeg er spændt på hvad de kommer til at bringe til næste år.

hvidløgsprojekt2

Her ses mine 3 sorter af hvidløg, plantet i høje aflange metaldåser, som jeg har skraldet fra en restaurant. Jeg har selvfølgelig husket at slå huller i bunden af dåserne, så overskydende vand kan komme ud. Jeg har plantet flere fed i dåserne end hvad der kommer til at være plads til, da jeg fik fortalt, at man kan spise spirene som snittehvidløg (ligesom purløg og forårsløg) i foråret. Jeg troede selv at jeg var så smart, at komme farvede elastikker rundt om dåserne, for at kunne genkende hvilke sort der var plantet i hvilken dåse. Men alle elastikkerne er sprunget af… Så meget for den idé. Heldigt at jeg havde taget et billede af dem så!

Jeg har købt disse 3 sorter fra Hvidløg & Vin, på deres hjemmeside skriver de følgende omkring sorterne:

Germidour, den tidligste sort. Meget velegnet til friske hvidløg. Giver smukke violette hvidløg, lidt uregelmæssig af form med mellemstore fed med en god frisk stærk smag.”

Vigor, en højtydende sort af amerikansk oprindelse. Kan være lidt følsom i overvintringsfasen. Giver en sen høst af store hvide lidt kantede hvidløg med lilla anstrøg og store fed med enstrenget stærk smag.”

Therador, en sydfransk sort som giver et stort udbytte af hvide løg med violette striber. Sen høst af mellemstore til store hvidløg med pæne fed og stærk men krydret smag.”

hvidløgsprojekt3

Har du nogle erfaringer med at dyrke hvidløg?

grønnerehilsner

 

 

Jeg vil gerne for en sikkerhedsskyld understrege, at jeg ikke er blevet betalt af eller har et samarbejde med Hvidløg og Vin. Jeg deler blot mine førstehåndserfaringer med at dyrke hvidløg.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Kørvelroe projekt – Grønnere
  12. november 2015 at 8:23

  […] Jeg har før fortalt om, at jeg i forbindelse med min studiepraktik var på Århus Food Festival, hvor jeg købte sætte hvidløg med hjem. En af de andre ting der fik lusket sig med hjem til København, var forskellige frø fra Frøsamlerne. Frøsamlerne indsamler, afprøver og udveksler planter og frø af gamle eller sjældne sorter. Et virkelig vigtigt projekt i mine øjne, da de er med til at bevare den genetiske og kulturelle arv af frø og planter så de ikke går tabt. Det er et utrolig lille udbytte af frugt og grønt supermarkederne byder os, når man tænker på hvor mange forskellige sorter der egenligt findes. Det er med til at give os et noget forvrænget billede af, hvor mange forskellige slags grøntsager og frugter der findes i naturen. Jeg har oplevet mange folk der ikke vil spise røde kartofler, violette gulerødder eller orange blomkål, fordi de har en forestilling om at det er unaturligt og kunstigt. Men det er naturligt og overhovedet ikke kunstigt – det er blot sorter vi ikke er vant til at se, da det er de færreste af os der har hænderne nede i jorden og dyrker vores føde selv. Eksempelvis kendte man kun til gule, violette, hvide og røde gulerødder, indtil Holland i det 16. århundrede udviklede den orange gulerod som vi kender i dag og er den mest dominerende sort i detailhandlen(kilde). […]

 • Besvar
  Projekt hvidløg: Fundet! – Grønnere
  29. september 2016 at 12:09

  […] Af de tre sorter jeg i sin tid såede, var det den amerikanske sort Vigor der trivedes bedst. Kæmpe store hvidløg, der er meget spiredygtige. Jeg er lidt i tvivl med de to andre. Jeg tror, at den franske Germidour klarede sig værst. Jeg fandt kun meget få rester fra den, og det var nogle bitte små hvidløg. Der var nogle få medium størrelser af sorten Therador. […]

 • Skriv en kommentar