Projekter

Kørvelroe projekt

Jeg har før fortalt om, at jeg i forbindelse med min studiepraktik var på Århus Food Festival, hvor jeg købte sætte hvidløg med hjem. En af de andre ting der fik lusket sig med hjem til København, var forskellige frø fra Frøsamlerne. Frøsamlerne indsamler, afprøver og udveksler planter og frø af gamle eller sjældne sorter. Et virkelig vigtigt projekt i mine øjne, da de er med til at bevare den genetiske og kulturelle arv af frø og planter så de ikke går tabt. Det er et utrolig lille udbytte af frugt og grønt supermarkederne byder os, når man tænker på hvor mange forskellige sorter der egenligt findes. Det er med til at give os et noget forvrænget billede af, hvor mange forskellige slags grøntsager og frugter der findes i naturen. Jeg har oplevet mange folk der ikke vil spise røde kartofler, violette gulerødder eller orange blomkål, fordi de har en forestilling om at det er unaturligt og kunstigt. Men det er naturligt og overhovedet ikke kunstigt – det er blot sorter vi ikke er vant til at se, da det er de færreste af os der har hænderne nede i jorden og dyrker vores føde selv. Eksempelvis kendte man kun til gule, violette, hvide og røde gulerødder, indtil Holland i det 16. århundrede udviklede den orange gulerod som vi kender i dag og er den mest dominerende sort i detailhandlen(kilde).

kørvelroeprojekt2

Tilbage til de købte frø. Det var næsten umuligt for mig at vælge hvilke frø jeg skulle købe med mig hjem ved frøsamlernes bod – der var simpelthen så mange forskellige frø jeg aldrig havde hørt om! Jeg spurgte derfor de to søde kvinder til råds om hvad de ville anbefale. Den var svær, for der var så mange gode, sjove og specielle frø. Et af de frø jeg endte med at vælge var kørvelroen, som den ene frøsamler næsten ikke ville af med, fordi den skulle smage så godt. Dette salgstrick faldt jeg selvfølgelig for. Kørvelroen, også kaldet knoldet hulsvøb, er eftersigende en glemt delikattesse rod med en mild og sød smag af kastanje. Den har haft størst udbredelse i den finske natur og man tror også at den har været dyrket i haver hos de finere folk eller deres underordnede (kilde).Udover at roden er spiselig, kan de unge skud også bruges i salater. Lyder det ikke lidt fristende?

kørvelroeprojekt3

Jeg fik at vide, at frøene skulle sås straks i den spæde efterårsjord. Da planten eftersigende skulle blive rigtig høj, måtte jeg finde mig et passende sted i min mors have at så dem. Da pladsen var fundet, skulle jorden blot gøres klar, før frøene skulle i. Og som det ses på billedet ovenfor, fik jeg hjælp af min mors søde høne, der rensede og vendte jorden for mig, lige så snart jeg havde gravet bare en lille smule. Der lød yderst tilfredse kluk lyde fra den begejstrede høne. Dertil kom endnu en nysgerrig sjæl, katten Nemo, der elsker når der sker aktiviteter i haven. Heldigvis lod både høne og kat jorden være efter at kørelroefrøene kom i jorden. Nu vendter jeg bare spændt på at se om planten dukker frem til næste år!

Har du nogle erfaringer med specielle frø fra frøsamlerne?

grønnerehilsner

 

 

Jeg vil gerne for en sikkerhedsskyld understrege, at jeg ikke er blevet betalt af eller har et samarbejde med Frøsamlerne. Jeg deler blot mine holdninger om frø og førstehåndserfaringer med at dyrke kørvelroe.

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Anne
  19. juni 2016 at 8:47

  Hej Mo.
  Hvordan går det med dine kørvelroer? Jeg tror faktisk det var mig og en mere der stod på Frøsamlerstanden, da du købte frøene 🙂
  Jeg har selv sået nogle, men de er først kommet op i år, og der er kun kommet 4 planter. Jeg har planer om at lade dem stå, så jeg kan få frø næste år. Men det er jo nok lidt få planter, til at få variation i genpuljen.
  Men hvis du nu har haft succes, kunne vi jo bytte frø til næste år, så vi kan få blandet generne lidt 🙂

  Hilsen Anne.

  • Besvar
   Mo Andersen
   30. august 2016 at 19:13

   Hej Anne

   Ej hvor sjovt! Beklager det sene svar – jeg har holdt lang ferie med et højskoleophold og to måneder i USA.
   Jeg har desværre ikke haft held med mine planter.. Men de ærter jeg købte sprang op med fuld kraft og smagte dejligt!
   Jeg håber du har haft en skøn sommer!

   Mvh.
   Mo

 • Besvar
  Jeanette
  6. september 2016 at 17:21

  Hej Mo og Anne
  Og jeg er så nok den anden frøsamler fra standen ;). Jeg fik plantet mine lidt sent og kun i vindueskarmen. Jeg havde endnu ikke fået nogen højbede op jeg kunne plante i. Der kom 6 planter op men de er kun tændstik store og så forsvandt den grønne del af dem midt på sommeren. – i vindueskarmen som sagt. Det må vist gøres lidt bedre næste gang.

  • Besvar
   Mo Andersen
   8. september 2016 at 12:18

   Hej Jeanette

   Det var da egentlig en god idé at starte med dem i vindueskarmen!
   Og enig – med lidt mere held kan det forhåbentlig gøres bedre næste gang 🙂

  Skriv en kommentar