Bæredygtige tanker

Hvad mener vi, når vi bruger ordet sundt?

Madpyramiden fra 1976

Er det bare mig, eller har næsten alle opskrifter ordet “sund” i titlen? Det er jo forståeligt nok, at ordet sund sniger sig ind flere og flere steder, når vi befinder os midt i en sundhedsbølge. Og nu må i endelig ikke misforstå mig, jeg er vild med sundhed – det er trods alt det jeg er uddannet indenfor! Men som jeg ser det, er ordet “sund” ved at være et rigtig forvirrende begreb.

Hvad mener vi, når vi bruger ordet sund om mad? Som jeg ser det, er definitionen af hvad der er sundt i højere grad blevet en subjektiv holdning. Selvfølgelig hjælper videnskaben os på vej, men når der eksempelvis findes forskning for og imod mælk, eller om mættet fedt er sundt eller ej, bliver det svært at definere, hvornår vi kan kalde en ret sund.

madpyramiden14

Madpyramiden fra 2011 hvor grøntsagerne for første gang indtager pladsen i bunden.

Og det må gerne være provokerende, at jeg siger at sundhed er subjektivt. For hvis man ligesom jeg er interesseret for ernæring og fødevarer, går det hurtigt op for en, hvor stor en jungle det er at finde ud af, hvad der er sundest. Fordi vi bliver hele tiden klogere. Prøv en gang at kigge på madpyramiden igennem årene. I 1976 anbefalede man smør og ost over grøntsager! Endnu vildere er det, at det først er i 2011(!!!), at man blev dét klogere, og rykkede grøntsagerne ned i feltet man skal spise mest af, og ost og smør op i feltet man skal spise mindre af. Jeg tvivler på, at grøntsager var mindre sundt i 1976 end de er i dag, men det var åbenbart først i 2011, at den danske forskning havde fundet frem til dette resultat.

Men hvad gør vi så? Ofte når vi betegner en ret som værende sund, er vores begrundelse at der er et rigt næringsindhold, sukkerindholdet er lavt, fedt indholdet er lavt, de indeholder de bedre fedtsyrer som omega-3 osv.. Men er en kageopskrift usund fordi den inderholder sukker og fedt? Bliver den sundere hvis man kommer en grøntsag i? Man ville jo aldrig skrive “usund squashkage”, og ville kagen ikke også kun være usund, hvis man spiste den hele? Jeg synes ikke, at spise et stykke kage er usundt, hvis man ellers spiser en varieret kost. Men det er der måske andre der gør. Igen kommer vi tilbage til subjektiviteten.

Hvad mener du kære læser? Hvornår er en opskrift sund? Og hvad mener du, når du bruger ordet sund?

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Johanne
  25. oktober 2016 at 13:47

  Hvor er det en spændende diskussion. Jeg har ikke rigtig nogle indspark, men kan da godt se det åbentlyse mærkelige at grøntsager først kom nederst i pyramiden i 2011.
  Jeg tror da helt klart det har defineret manges syn på sundhed…

  • Besvar
   Mo Andersen
   25. oktober 2016 at 15:31

   Ja det er enorm spændende og samtidig meget kompleks diskussion. Og ja det med grøntsagerne er nok en af grundende til at danskerne generelt ikke spiser nok grøntsager i deres daglige kost. Men det er forhåbentlig ved at vende 🙂

  Skriv en kommentar