Bæredygtige tanker

Om at skralde

For et halvt år siden begyndte jeg at skralde. Altså fiske brugbar mad op fra supermarkedernes skraldecontainere. Jeg har egentlig kendt til det at skralde i mange år og altid været utrolig nysgerrig på det. Men de mange ophedede debatter og tvivlen om det var lovligt holdte mig tilbage. Det var først da min mor flyttede til en ny by, at jeg begyndte at skralde. Her var affaldscontainerne nemlig synlige og let tilgængelige, modsat mange steder i byen hvor jeg bor, og derfor fuldt lovlige at dykke ned i. For så længe man ikke hopper over noget hegn ind på privat grund, eller bryder låse op, er det som udgangspunkt lovligt at skralde. Læs gerne mere om det her.

Man kan læse nok så meget om det at skralde. Men det gik først op for mig, hvor meget brugbar mad der bliver smidt ud, ved at se det selv. Til supermarkedernes forsvar, kan jeg dog ofte forstå hvorfor de har smidt maden ud. Hvem gider betale for en pose med citroner/æbler/appelsiner osv. når én af dem er rådne?

Æbler, ingefær, forårsløg, asparges, juice, hindbær, jordbær, clementiner og citroner. Hindbærene og jordbærene kogte jeg til en marmelade og æblerne blev givet til hestene.

Men det sker også ofte, at jeg undrer mig over, hvorfor en madvare der har det helt fint, er endt i containeren. Jovist, man bliver lidt skeptisk og usikker en gang imellem. Et godt trick er derfor at tjekke fødevarestyrelsens hjemmeside for tilbagekaldelser, hvis du finder mange af den samme vare, som umiddelbart ser helt fint ud. Vi fandt eks. en helt masse økologisk kokosolie, som viste sig at være blevet kaldt tilbage pga. fund af skimmelsvamp. Men mht. til grøntsager, frugter og brød må man bruge sin fornuft. Som sagt er der ofte ét råddent æble i posen, eller kartoflerne er spirret lidt osv.. Nogle holder sig helt fra grøntsager og frugter der ikke er i emballage, for det er blevet smidt ud i en skraldespand, og der kan være rigtig mange bakterier i en skraldespand, som kan gøre en syg.

Da jeg ikke spiser animalske produkter, skralder jeg sjældent kød-, mælke-, fiske- og æggeprodukter. Dog hænder det faktisk, at jeg gør det, for at give det til mine katte, som er lavet til, at kunne klare at spise let fordærvet mad. Jeg ville aldrig selv spise det, hvis jeg nu spiste animalske produkter generelt. Jeg er klar over at nogle skraldere gør, især når det er vinter, fordi de lave temperaturer udenfor holder produkterne kolde, som var de i et køleskab. Vælger du at skralde disse varer, vil jeg bare sige at du skal være ekstra opmærksom. Du kan ikke vide, hvor lang tid varerne har været uden for køl inde i butikken, og at spise disse produkter kan derfor være ret risikable.

Jeg skralder sjældent for at spare på mit budget, selvom jeg bestemt ikke er rig. Jeg køber mad i supermarkederne og lokale butikker som alle andre. Jeg skralder mere for min nysgerrighed og forfærdelse, over alt det der bliver smidt ud, som ikke burde. Jeg er en forholdvist “kræsen” skralder, idet jeg for det meste kun tager det, der er økologisk. Jeg kunne sagtens leve af at skralde, for så meget mad er der, der fejler absolut intet, som bliver smidt ud.

Økologiske bagekartofler der var en smule spiret = en stor produktion af rösti, kartoffelfrikadeller, “oste”sauce og pomfritter. Æblerne blev skyldet og givet til hestene, da haven i forvejen bugnede af æbler.

Ofte når jeg er hos min mor, skralder jeg til dyrene; til hestene skralder jeg æbler og gulerødder, til hønsene skralder jeg salat, og til kattene skralder jeg kød og fisk. En hest er ligeglad med, at æblet har fået nogle slag, og hønsene er ligeglade med, at noget af salaten er slatten og lidt smattet. Bor du også med dyr, vil jeg helt klart anbefale at kigge i skraldespandende, bare af den grund.

Jeg ser det at skralde, som at gøre blot en lille forskel. Og jeg taler gerne om det, og byder mine gæster på noget af det jeg har skraldet. Mange er overrasket over at det kommer fra en skraldespand og lige netop derfor, er det så vigtigt at skralde. Supermarkederne synes måske ikke det er mega fedt, at folk roder rundt i deres skraldespande. Men der ville jo ikke være noget at komme efter, hvis de ikke producerede denne enorme mængde madspild. Vi trænger i den grad til at finde en løsning i supermarkedernes system, således at ét råddent æble ikke er skyld, i at 10 gode æbler bliver smidt ud. Det vil kræve noget nytænkning, og en omlægning, men mon ikke vi fælles kan finde en løsning?

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Randi
  11. december 2016 at 12:36

  Jeg er en lille smule overrasket over, at der stadig bliver smidt så meget mad ud – jeg troede faktisk, at den overskydende mad i vid udstrækning blev givet til herberger og gadekøkkener til gavn for hjemløse medborgere. Men jeg har stor sympati for, at man skralder, så maden kan blive spist. Det er jo til at tude over, at god mad, der faktisk ikke fejler spor, bare ender som affald. Det kan vi som samfund ikke være bekendt.

  • Besvar
   Mo Andersen
   12. december 2016 at 0:49

   Jeg er også meget overrasket. Vi kan i den grad gøre så meget mere, som du selv siger, give det til dem der har få ressourcer for eksempel!

 • Besvar
  Gem havens æbler ⋆ Grønnere
  22. december 2016 at 15:07

  […] Om at skralde […]

 • Besvar
  Projekt: Skralde i Oktober ⋆ Grønnere
  9. oktober 2017 at 12:10

  […] der følger bloggen, vil vide, at jeg er vild med projekter. Og jeg er vild med at skralde. Jeg har før skrevet om at skralde – altså det at fiske mad ud af affaldscontainere ved supermarkederne. Det startede af en […]

 • Skriv en kommentar