Bæredygtige tanker

Refleksioner over julen 2016

Glædelig jul derude – jeg håber i havde en ligeså hyggelig (jule)aften, som jeg havde, om i så fejrede den på den traditionelle måde eller ej. For mit vedkommende, ændrer julen sig hvert år, efter jeg er blevet “voksen”. Det hele startede for 7½ år siden, da jeg valgte ikke at spise kød mere, som min mor og søster fulgte trop på. Det tvang os til at se juletraditionerne igennem; Hvorfor spiser vi det vi gør? Og hvad skal vi spise, når vi nu ikke spiser det vi plejer? Julemenuen var derfor det første der ændrede sig, og har de sidste år set forskellig ud hvert år. Vi kan nemlig godt lide at eksperimentere.

Nogle år efter, stillede jeg spørgsmålstegn ved juletræerne. Hvor bæredygtigt er det lige at fælde et træ for at have den til pynt indenfor i maks. en måned (ofte mindre)? Det har taget træet 8-12 år at blive så stort! Dertil kræver træerne en hel del vand og sprøjtegifte (medmindre de er økologiske), for at vokse optimalt. Nogle juletræer er også blevet transporteret over en længere afstand. Det virkede derfor mere og mere absurd at købe et juletræ hvert år i mine øjne. Derfor investerede vi i et kunstigt juletræ. Set i bagspejlet, bestemt ikke den mest bæredygtige løsning, for den er jo lavet af plastik… Men den ser faktisk helt fin ud, holder sig godt og man sparer penge på at købe et nyt træ hvert år. Jeg savner dog duften af gran!

Næste år ændrer vi sikkert nogle flere ting. Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at skrive ned nogle af de tanker, jeg har omkring hvad der fungerede, og ikke fungerede, og hvilke gode idéer vi har snakket om til næste år. Så for ikke at glemme mine forskellige tanker har jeg samlet 5 punkter, jeg vil tage med videre til næste år.

 

 1. Et spiseligt juletræ viste sig at være en rigtig god idé (godt tænkt, søs!). Jeg havde bagt en version af Frøken Kræsens svenske pepparkakor som kan findes på Cathrineyogas blog, som med lidt hvid glasur pyntede så fint på træet. Dertil hang vi lidt clementiner og æbler på træet samt nogle dadelkugler dyppet i chokolade mmmh. Til næste år kunne man gå lidt længere, med måske 2 slags småkager (vaniljekranse måske?), glaserede æbler og hjemmelavet rød/hvide julestokke. Og så fik træet så meget ros, netop fordi det var spiseligt og var pyntet så flot!
 2. Jeg skal forbedre mine glasurskills til næste år – er jeg den eneste der har svært ved at få den helt rigtige konsistens på glasuren og lave den helt perfekte sprøjtepose, så julekagerne ser lige så flotte ud som på instagram? Jeg trøster mig selv ved, at det vigtigste er, at det smager godt.
 3. Næste år skal være gavefri eller genbrugsgave jul (meget inspireret af Emma, som skrev om det i Sustain Daily’s julekalender). Altså enten slet ikke at give/købe gaver, eller at det kun må være gaver fra genbrug og secondhand hvor hjemmelavede gaver også er tilladt. Nu hvor der ikke er flere børn i familien, er det blevet lidt underligt at lave ønskelister og bytte gaver.
 4. Det var lækkert med en “tapas” julemenu – i stedet for at imitere den traditionelle julemenu i en vegansk version, kreerede vi en masse små retter, nogle mere julede end andre, og det var så godt! Vi lavede auberginemedaljoner, pastinakker i sød tahin-clementin-dressing, jordskokker med grønkålspesto, frisk rødkålssalat, grønkålssalat med glaserede sødekartofler, kogte kartofler, brunede kartofler og grøntsagssovs.
 5. Mad smager altid bedre dagen efter! (For det meste.) Jeg elsker at spise julemadsresterne i juledagene, men hvis jeg nu lavede sovsen en dag eller to inden juleaften, vil den jo bare smage endnu bedre på dagen hvor det gælder. Og dertil stresser man ikke så meget på selve juledagen, hvor man har nok at se til i køkkenet.

 

Juledag havde vi fint besøg af en af de tilbagevendende hjorte, der nyder nogle af de mange æbler, der er efterladt til den under æbletræet. Den er da sød!

 

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Liv
  26. december 2016 at 22:05

  Sikke nogle gode tanker, især nummer 5, det er så god en idé at begynde på maden et par dage før 🙂

  • Besvar
   Mo Andersen
   27. december 2016 at 16:46

   Det er jeg glad for at du synes! Og ja, den med maden vil jeg virkelig prøve at inkorporere til næste år. Det kunne være skønt med et stort og ikke stressende overskud juleaftensdag 🙂

 • Besvar
  Johanne
  27. december 2016 at 7:01

  Meget inspirerende at I tager juletraditionerne op til overvejelse. I år havde min far besluttet at vi kun skulle have og købe en gave hver. Det gjorde gave ritualet meget mere værdifuldt, og alligevel beholdt vi lidt af det. Det vil jeg gerne køre videre med.

  • Besvar
   Mo Andersen
   27. december 2016 at 16:47

   Sikke en fin idé! Jeg kan godt forestille mig at det gør gaven lidt mere speciel 🙂

  Skriv en kommentar