Mad

København: LØS Market

Jeg må ærligt indrømme, at jeg er noget begejstret over LØS market, der for nyligt er åbnet på Vesterbro. Det er nemlig Danmarks første emballagefrie købmandsbutik, og jeg har sådan venten på, at dagen skulle komme, hvor sådan en butik kom til Danmark. Nu må man bare håbe, at der er stor nok succes i det, til at det spreder sig til andre dele af landet.

Den familie årlige tur til Berlin har de sidste par år stået på at besøge Original Unverpackt, som er den tyske version af den emballagefrie butik, der ligger i Neuköln. Og det glæder mig at se, at LØS market har rigtig mange af de samme ting som Unverpackt. Og det er i rivende udvikling, det der zero-waste, og det spreder sig! Da jeg besøgte Berlin i år havde det veganske supermarked Veganz installeret de smarte beholdere, man ser i de emballagefrie supermarkeder, således at man nu kan købe nødder osv. i løsvægt. Dette ser man ofte i Amsterdam, der dog endnu ikke har et 100% emballagefrit supermarked, hvor flere butikker har de emballagefrie beholder blandet med øvrige emballagetunge produkter, så det er muligt at medbringe egne glas og poser, så man slipper for at bidrage til den store emballageproduktion.

Tilbage i november besøgte min søster og jeg LØS market for første gang. Vi var forberedte med egen tom emballage til at fylde ting i, men det er også muligt at købe glas og poser i butikken, og endda til en meget overkommelig pris. De sælger bl.a. de flotte Weck glas til engrospris!

Det er en sjov lille butik, med mange kroge, der er meget overskuelig. Og så er jeg vild med, at man nemt kan se ingredienslisten på alle varer. Det gør det dejligt nemt at undgå mælke- og æggeprodukter. Vi fyldte glas med mel, pasta, urtete, slik og nødder. Det hele er økologisk. Og du kan endda købe emballagefri vin!

Det kræver dog lidt tilvænning at se alle priser i kilopris. Ens hjerne kommer på arbejde med at regne ud hvor dyrt det egentlig er i forhold til supermarkederne. Da jeg skulle fylde et glas op med veganske vingummibamser (Der smager sååååå godt! Køb dem hvis du kommer forbi! De kan også fås i Veganz) for min søster, og hun instruerede mig i at fylde hele glasset, havde hun ikke lige regnet sammen, hvor mange gram der kunne være i sådan et glas. Først da vi havde betalt og så på bonen, gik det op for hende, at hun havde købt for 100 kroners vingummibamser! Haha. Men da vi regnede på det, var det slet ikke så galt igen. Hun havde nemlig købt for næsten 500 gr. vingummibamser – der er ofte 100 gr. i en normal pose slik, så det vil svare til, at hun havde købt 5 poser vingummibamser for 20 kr. stykket, og det er da ikke så galt igen, når de er økologiske, og smager vildt godt?

Alt i alt vil jeg sige, at det lang hen ad vejen ikke er så meget dyrere at købe ind i LØS market, end det er i et almindeligt supermarked eller købmandsbutik. Det er en fordel, at man bedre kan styre de mængder, man har brug for. Men det kan selvfølgelig ikke konkurrere med discountsupermarkederne. Jeg synes alligevel, at priserne er fair, når man tænker på, at de er økologiske. Du kan jo vurdere selv, her har jeg skrevet, hvor mange gram vi købte og til hvilken pris:

 • 450 gr. pasta for 15,30 kr.
 • 736 gr. grov durum mel for 19,87 kr.
 • 482 gr. vingummibamser for 105,08 kr.
 • 60 gr. cool mint te for 20,80 kr.
 • 86 gr. golden ginger te for 19,09kr.
 • 16 gr. gurkemejepulver for 12,80 kr.
 • 23 gr. herbes de provence for 23 kr.
 • 104 gr. dampede hasselnødder for 38,69 kr.

 

Oven for er en fin video fra Sustain Daily, der viser de emballagefribeholdere, og hvordan det fungere at handle i LØS market.

Du kan få mere information om varer, priser og åbningstider på deres hjemmeside, facebookside og instagramprofil.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Randi
  3. januar 2017 at 11:01

  Det er et supergodt koncept. Jeg har ikke været i LØS endnu, men det skal jeg helt bestemt 🙂

  • Besvar
   Mo Andersen
   7. januar 2017 at 10:03

   Ja jeg er også helt vild med konceptet! Du har noget at glæde dig til så 🙂

  Skriv en kommentar