Mad

Frisk tomatsovs med oatfraiche

Dette indlæg indeholder en sponsoreret gave fra mine hårdtarbejdende venner, som er i gang med at få de finske Yosa havreprodukter på det danske marked. Du mødte dem måske ud på vegetarfestivalen i weekenden, hvor du også kunne smage på nogle af produkterne. Den gode nyhed er, at de måske allerede har fundet en forhandler, Den Veganske Butik, da lidt flere ting skal på plads med Dansk Supermarked end forventet. Jeg var så heldig at få lidt af deres produkter med hjem til at eksperimentere med i køkkenet.

Jeg er generelt ret stor fan af plantemælk og -yoghurt, især af mærkerne Oatly og Alpro. Dog har jeg længe savnet produkter uden palmeolie, uden sukker og en masse underlige tilsætningsstoffer. Jeg er derfor positivt overrasket over, at Yosa netop har sådan nogle produkter. Det er dog på bekostning af konsistens og udseende; Yosas havrefraiche er ikke lige så fast som en creme fraiche på komælk eller Oatlys variant (som af den grund indeholder palmeolie, da palmeolie bliver mere fast i det, når de er afkølet), og Yosas produkter har et naturligt gulligt skær fra havren, istedet for den hvide farve vi normalt forbinder yoghurt og creme fraiche med at have. Smagen synes jeg dog sidder lige i skabet! Og det er vel det vigtigste i sidste ende?

Med en masse havrefraiche i køleskabet skulle jeg finde ud af hvad man egentlig kan lave med fraiche udover dip, dressinger og til desserten. Ærligt indrømmet har jeg lidt glemt creme fraiche, da jeg undgår animalske produkter, og derfor sjældent har købt Oatlys variant, da jeg simpelthen ikke ved, hvad jeg skal bruge det til. Men jeg husker at have fået nogle pastaretter med fraiche for mange år siden, jeg valgte derfor at lave en tomatsovs på friske tomater sammen med havrefraichen, og det blev super lækkert!

Frisk tomatsovs med oatfraiche
til 2-4 personer (hvis man har en salat eller lidt sidetilbehør til er der bestemt nok til 4)

 • 2 små rødløg
 • 3 fed hvidløg
 • olie til at stege i
 • ½ spsk. paprika (for en spicy version, vælg en stærk paprika)*
 • 1 knivspids røget paprika*
 • 300 gr. friske tomater
 • 2 spsk. balsamicoeddike
 • 1 tsk. grøntsagsbouillon*
 • 1 bæger Yosa havrefraiche
 • ½ dl gærflager*
 • Pasta

* Kan udelades

Fremgangsmåde:

 1. Varm lidt olie op langsomt i en lille gryde.
 2. Pil og skær rødløgene i små tern og steg dem i gryden sammen med presset hvidløg, paprika og røget paprika.
 3. Skyl og skær tomaterne mindre både. Når løgene er blevet bløde, kommes tomaterne ned i gryden. Rør rundt nogle gange og lad det stege ved semihøj varme i 5 minutter.
 4. Kom derefter balsamicoeddike og grøntsagsbouillon i og lad retten simre i 10 minutter (evt. imens du koger pastaen)
 5. Til sidst røres havrefraichen i retten sammen med gærflager ved et hurtigt opkog.
 6. Smag til med salt og peber og sevér over friskkogt pasta.

Velbekomme!

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar