Steder og oplevelser

Sverige: Svampejagt i Hallandsåsen

I sidste weekend var jeg et kort visit oppe i den svenske Hallandsås. Hvor vildt er det ikke lige, at på 1½ time er man i et helt nyt land, og tilføjer man så en time mere, føltes det som at man er i en helt anden verden? Efter at have rejst verden rundt har jeg fået en ny fascination over Europa, og hvor heldig jeg er at bo lige her, hvor jeg gør. Modsat eksempelvis USA, Canada og Australien kan man på bare én dag (hvis man ville, det er nok sjovere at rejse mere langsomt) besøge mindst 5 lande, som alle har sit eget sprog og egen kultur. Det synes jeg altså, er ret vildt!

Formålet med turen var at gå på jagt i de svenske skove efter svampe. I år har været et rigtig godt svampeår, hvilket har resulteret i, at mangle flere har været ude på jagt. Det betød, at nogle allerede havde fundet mine sædvanlige svampesteder her i Danmark, hvor jeg normalt finder kantareller og tragtkantareller. Turen gik derfor til Sverige, hvor der ofte er mange flere svampe at finde. Vi fik samlet i alt 1 kg svampe! Og havde vi blot været der nogle uger før vores venner, som samlede 5 kg (!), havde vi formenligt fundet endnu flere.

Jeg udvider langsomt og sikkert mit kendskab til spiselige svampe. Man skal være ret påpasselig med at spise svampe, man har fundet i naturen. Der er mange, der kan forveksles med giftige svampe. Jeg er så heldig at kende nogle, der har plukket svampe i mange år, og derigennem lære hvad man skal kigge efter, og samtidig også nogle man kan dobbelttjekke sin fangst med. Her er  lidt info og billeder om de svampe, som jeg nu føler mig sikker på, som man også kan finde i Danmark. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er nogen ekspert, og stadig er meget ny i dette felt. Alligevel håber jeg, det vil inspirere dig til at gå ud i skoven og lære at finde svampe. Svampe kan være rigtig dyrt at købe i supermarkedet. Og intet slår en ret med egne plukkede svampe!

Kantareller

De smukke gule kantareller er nogle af de nemmere at spotte i blandt skovbundens brune blade og kviste. Og så dufter friskplukket kantareller så godt! Sådan lidt frugtagtigt – måske lidt som tørrede abrikoser.

Tragtkantareller

Tragtkantarellerne var de første svampe, jeg fandt på min første svampejagt. De små svampe, med brune hatte og gul stilk er ofte at finde i større kolonier. De smager virkelig godt, og er super nemme at tørre, så man kan nyde godt af dem uden for sæson. Jeg plejer at sprede dem ud på en bakke med nogle avispapir under og lade dem soltørre i en varm stue eller over brændeovnen.

Rørhatte

Jeg overser ofte rørhattene, da de blender ind i baggrunden, og ofte står alene. Du kender nok til Karl Johan svampen, som er en del af rørhattefamilien. Rørhatte er store og flotte, og er for det meste en sikker svamp at finde. Kun to svampe, Satans rørhat og skønfodet rørhat, er giftige og kan genkendes på deres røde farve. Nogle af de andre rørhatte er ikke giftige, men kan være noget så uspiselige! De sorter er simpelthen så bitre (Galderørhat), at de kan ødelægge en hel ret. Er du i tvivl om hvilken rørhat du har fundet, kan du tage en mikrobid (så længe den ikke er rød), som hurtigt vil afsløre, om den er bitter eller ej.

Amethyst

De smukke lilla svampe kaldes amethyster, og er lette at genkende pga. farven. De skal plukkes når farven er mest lilla. Som det ses på billedet er den amethyst lige på grænsen, men stilken var rigtig fin lilla. Det er sjældent nogle jeg finder mange af, og jeg husker heller ikke at de smager af vildt meget, men de er spiselige og lette at genkende.

Hekseæg

I Sverige har jeg altid været rigtig god til at spotte hekseæggene. De er ikke den største delikatesse, men er sjove at finde. De gemmer sig nede under mosset, indtil de senere udvikler sig til en stinksvamp. Når de stadig er et æg, er det inderste spiseligt (som er omringet af en meget slimet masse), og smager lidt hen ad en nød/mandel.

Har du haft held med at finde svampe i år? Og hvilke svampe plejer du at finde?

Relateret indhold

3 kommentarer

 • Besvar
  Tip: Sådan renser du en rørhat ⋆ Grønnere
  6. september 2017 at 10:12

  […] Når man plukker svampe, kommer der ofte jord og rester fra skovbunden med ned i kurven. Det er derfor en god idé at bringe en lille urtekniv og pensel med sig ud, eller en special designet svampekniv der besidder begge dele. Renser man svampene lige når man har plukket dem, slipper man for en masse arbejde, når man kommer hjem. Mange af os kender nok til at børste jord af svampe, men det er lidt anerledes at rense en rørhat. […]

 • Besvar
  5 tips til svampejagten ⋆ Grønnere
  10. september 2017 at 10:14

  […] ikke så lang tid siden var jeg på en svampejagt i Sverige, hvor jeg håbede på at inspirere andre til også at drage ude i skoven og finde svampe. Men er […]

 • Besvar
  Årets sidste svampejagt ⋆ Grønnere
  17. oktober 2017 at 10:07

  […] var ude i weekenden på endnu en svampejagt. Det skulle vise sig, at det blev til årets sidste svampejagt, da jeg fik fortalt, at der har […]

 • Skriv en kommentar