Inspiration

5 tips til svampejagten

For ikke så lang tid siden var jeg på en svampejagt i Sverige, hvor jeg håbede på at inspirere andre til også at drage ude i skoven og finde svampe. Men er man ny til at finde svampe, ved man måske ikke helt hvordan, man lige skal gribe det an, så her kommer jeg med lidt tips og tricks til den næste svampejagt:

1. Hav det rigtige udstyr med

Svampe har ikke godt af at komme ned i plastikposer, da de har brug for at kunne “ånde”. Tag en kurv med med mindre kurve eller brugte jordbærbakker. Husk også en lille urtekniv og samt en (svampe)pensel. Undgå at plukke svampene med roden. Skær i stedet svampen fri tæt på roden ved jorden, således at sporen stadig er i jorden, og dermed vil genspire til næste år. Pensl allerede svampen fri for jord når du finder den. (Tip: Sådan renser du en rørhat) Derved sparer du rigtig meget tid på at rense, når du kommer hjem.

2. Brug en god svampebog/internet guide/en erfaren svampeplukker

Tag en god svampe bog med. Dette råd kan både bruges til nybegynder og erfarne. Bogen vil have billeder og beskrivelser af forskellige svampe, så du undgår at plukke de giftige, og samtidig udvider du dit kendskab til alle de mange svampe, man kan finde i skoven. Kender du en erfaren svampeplukker, skal du bestemt ikke tvivle med at spørge til råds! Efter en svampejagt kan du tage forbi personen eller tage billeder og sende og få bekræftet, at de svampe du har fundet er spiselige. Jeg ved at der også findes flere facebookgrupper, hvor man kan uploade billeder af sine svampe og få hjælp fra kløgtige svampekendere.

3. Fokusér på én eller to sikre svampe

Som jeg skrev om i min svampejagt i Sverige, er det godt at fokusere på én eller to svampe, som er mere sikre. Der er så mange svampe ude i skoven, at det kan virke helt overvældende, at finde ud af hvad de alle hedder. Derved sparer du også energi, hvis du går efter nogle bestemte svampe, i stedet for at bruge en masse krudt på at finde ud af hvilken svamp du er stødt på. Et tip kan være at tilføje én svamp ad gangen til sit repertoire hvert år.

4. Vær 100% sikker inden du spiser dem

Det kan ikke understreges nok. Du kan nemlig bliver rigtig syg af de forkerte svampe og i værste tilfælde dø. Hvis du er i tvivl, så spis kun en lille bitte smule og se hvordan din krop reagerer. Men better safe than sorry. Hvis du er i tvivl så lad være med at spise de svampe overhovedet. Please pas på med hvad du spiser og smager på.

5. Rens for jord og rist i vegetabilsk “smør”/margarine

Når du kommer hjem, så rens svampene forsigtigt med en (svampe)pensel, så du ikke får spist en masse jord oveni. Den bedste måde at nyde svampene på, efter min mening, er ved at tilberede dem så simpelt som muligt; vegetabilsk smør smeltes på en pande og svampene vende og ristes heri med lidt salt til vandet er fordampet. Derved kan du også virkelig smage forskellen på de forskellige svampe, hvis du har fundet flere end en slags.

Her ses fangsten fra min sidste svampejagt i Sverige. Øverst til venstre er der forskellige rørhatte, øverst til højre er der et hekseæg samt amethyster, nederst til venstre er der kantareller, i midten nederst er der tragtkantareller og til højre nederst ses en svampekniv med pensel og resterne fra rensningen.

Har du nogle tips at tilføje?

 

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    9 bud på en efterårsgåtur fra Sustain Daily Influencers – Sustain Daily – inspiration til en bæredygtig livsstil
    30. september 2017 at 7:00

    […] Hvis du er et madøre og elsker skoven, er det bare med at komme afsted og samle skovbundens guld. Mo fra Grønnere har været på svamepetur og giver os alle sammen 5 gode tips til en succesfuld svampejagt. […]

  • Skriv en kommentar