Projekter

Projekt: Kombucha

Jeg er så glad! Jeg er nemlig blevet ejer af min første SCOBY. Nu tænker du nok “SCOBY”? Kombu-hvad-for-noget? Kombucha (kom-bu-tja) er fermenteret og gæret te ved hjælp af en symbiose af bakterie- og gærkulturer fra en SCOBY-kultur (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Det lyder nok overhovedet ikke særlig appetitligt, og SCOBY-kulturen ser alt andet end appetitlig ud, men kombucha er i min verden helt fantastisk. Jeg drak det meget på min rejse, især i Australien og Californien, og har savnet det enormt meget herhjemme. Ved hjælp af en facebookgruppe (tør jeg sige det, men hvad skulle man gøre uden facebook nogle gange) fik jeg et stykke SCOBY af Sigrid, der havde overtaget den fra en veninde. Så nu skal jeg prøve at brygge min egen kombucha for første gang.

Man vil finde at der er delte vande omkring kombucha hvis man søger på nettet. Man kan finde artikler der både er for og imod kombucha. Grunden til at jeg er så glad for at drikke det, er fordi jeg oplever en meget bedre fordøjelse og velvære efter at have drukket det. Den færdigebryggede drik indeholder en masse probiotika – en mængde af de “gode bakterier” som nogle mener kan hjælpe til en sundere tarmflora. Da det er et fermenteret produkt, indeholder det også en lille bitte mængde alkohol (0,1-1%). Det smager surt – lidt hen ad eddike, og så er den brusende med kulsyre. Dertil smager man det ofte til med frugt, grøntsagsjuice og hvad man ellers har lyst til. På trods af at SCOBY’en lever af te og sukker, er der ikke meget sukker tilbage i det færdige produkt.

Et billede af min SCOBY-kultur i sin sukker te.

Kombucha skulle eftersigende stamme helt tilbage fra Kina for over 2000 år siden, og er stadig en del af den daglige kost mange steder i Asien. Og det lister sig lige så stille ind på det danske marked også. Det skulle være blevet meget nemmere at få fingrene i en flaske kombucha, da det danske firma Læsk vil være at finde på Irmas hylder – hurra!

Men som så meget andet, er det altid lidt uoverskueligt når man starter et nyt projekt; for hvor skal man overhovedet starte henne? Jeg har samlet lidt brugbare links som jeg vil bruge til at komme igang med at brygge min egen kombucha.

Har du haft held med at brygge kombucha?

 

 

 

Relateret indhold

6 kommentarer

 • Besvar
  Kirstine
  28. september 2017 at 5:46

  Hejsa! Jeg har også en kombucha til at stå og brygge i kælderen. Jeg er spændt og lidt bange for den 😐

  • Besvar
   Mo Andersen
   28. september 2017 at 9:07

   Hej Kristine!

   Haha, det kan jeg så godt følge! Jeg tænker, at drikke min første portion i mindre portioner, for at være helt sikker på at det jeg har brygget er drikkeligt. Det er jo noget lidt andet end at købe dem i den butik, som man ved smager og gør som de skal 🙂
   Og hyggeligt lige at “se” dig i går! 😉

 • Besvar
  Test: 3 slags Kombucha ⋆ Grønnere
  4. oktober 2017 at 10:53

  […] til nogle noget pebrede priser. Har man også fulgt lidt med her på bloggen, vil man vide at jeg også selv har kastet mig i gang med brygge min egen kombucha. Jeg blev lidt besat af at drikke kombucha, da jeg  var i Californien, hvor jeg hver dag købte en […]

 • Besvar
  Marianne Luna
  4. oktober 2017 at 14:40

  Mange tak for link-love <3
  Hvordan går det med brygningen?

  • Besvar
   Mo Andersen
   4. oktober 2017 at 14:48

   Jaa selv tak! Så skønt at kunne finde noget info på dansk 🙂
   Og det går godt! Fik lavet en med hindbær og en med jordbær og de smager super godt. De blev lidt for søde måske. Og jeg har ikke helt mestret det med brusen. Men det kommer forhåbentlig i de næste omgange 😉

 • Besvar
  Kombucha: Min første bryg ⋆ Grønnere
  11. oktober 2017 at 10:22

  […] er gået total kombucha madness på bloggen. I know. Jeg skrev for ikke så længe om mit nystartede kombucha projekt. Og cirka 14 dage efter jeg startede, stod jeg færdig med min første bryg af hjemmelavet […]

 • Skriv en kommentar