Projekter

Projekt: Skralde i Oktober

Dem der følger bloggen, vil vide, at jeg er vild med projekter. Og jeg er vild med at skralde. Jeg har før skrevet om at skralde – altså det at fiske mad ud af affaldscontainere ved supermarkederne. Det startede af en undring, for hvad der egentlig bliver smidt ud. Jeg så dokumentaren Just Eat It,: A Food Waste Movie, der handler om et Canadisk par, der skal spise skraldet mad i 6 måneder. Den gjorde stort indtryk på mig. Men jeg ville se det med egne øjne, for fuldt at kunne forstå det. Så da jeg en dag gik forbi en affaldscontainer ude foran et supermarked, kunne jeg ikke lade være med at kigge ned. Her blev jeg mødt af en container fuld af frugt og grøntsager.  Min første tanke var at nogle af tingene er i den grad rådne. Det lugter måske også lidt. Men som jeg bliver ved med at kigge derned, ser jeg at størstedele af grønt og frugten er helt okay. Der er måske en rådden appelsin i nettet, men de resterende 5 appelsiner har det helt okay. Æblerne i posen har fået lidt tryg, men har det helt okay. Et hokkaido græskar har det i hvert fald helt okay – jeg tænker, hvorfor er den overhovedet blevet smidt ud? Der er meget få ting i den her container, der  ikke har det okay, og som er decideret uspiseligt.

Jeg er nu flyttet ind til byen, og bor endnu en gang tæt på en let tilgængelig container. Min room mate og jeg startede for en måned siden med at skralde fra den. Vi ville ofte finde så meget spiseligt i containerne, at vores køleskabet var alt for fuldt. Så måtte man jo “desværre” invitere på gæster for at på kål på alt det skraldede mad. Det skulle jo nødigt gå til spilde, når man nu har reddet det. Det er blevet til rigtig mange hyggelige middage, så vi fortsætter med at skralde mere end hvad vi to kan spise, så vi har en god undskyldning for at invitere vores venner på middag.

Det meste vi skralder er frugt, grønt og brød. Vi har så meget at fryseren er fyldt med rugbrød, køkkenebordet fuld af frugter og køleskabet proppet med grøntsager. Min room mate fik den idé at udfordre os selv til ikke at betale for brød, frugt og grønt i hele Oktober, men kun spise det vi kan finde i containerne. Den var jeg med på med det samme! Vi er nu en uge ind i Oktober, og vi har endnu ikke købt nogle af de overstående råvarer. Men så igen, køleskabet var allerede ret fuld til at starte med. Jeg er derfor spændt på, hvordan det bliver de næste par uger, hvor vi skal til at skralde noget mere for at have mad i køleskabet.

Hvis du ikke har prøvet at skralde, kan jeg på det varmeste anbefale det. Jeg har som sagt skrevet lidt om det at skralde før, men bare for at gentage: Det er helt lovligt at skralde, så længe du ikke hopper over et hegn eller bryder en lås – dvs. en lettilgængelig skraldespand er lovlig. Og jeg vil også anbefale det, selvom du ikke har tænkt dig at spise skraldet mad. Jeg vil blot opfordre til at kigge ned i en skraldecontainer, og se med egne øjne hvad der bliver smidt ud. Du kan enten møde en skraldecontainer der lugter og hvor det hele er råddent. Men støder du på en skraldecontainer hvor du spotter en pakke rugbrød eller en pose æbler, kan jeg ikke garantere at dit indre instinkt ikke vil række ud efter det og tager det med hjem.

Og hvis du er frisk, kan du måske udfordre dig selv også her i Oktober. Det kan være at prøve at skralde for første gang, skralde én gang om ugen, eller gøre som os ved slet ikke at købe bestemte råvarer men kun spise hvad man kan skralde.

 

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Randi
  9. oktober 2017 at 13:01

  Det er jo frygteligt, at så mange spiselige og brugbare råvarer bare bliver smidt ud. Det kan vi som samfund slet ikke være bekendt! Jeg har aldrig selv prøvet at skralde, men har stor sympati for alle, der gør det, og på den måde er med til at begrænse meningsløst madspild!

 • Besvar
  Bettina
  10. oktober 2017 at 15:58

  Hej Mo.
  Sikke et spændende indlæg. Jeg har aldrig prøvet at skralde, men er vild med Folkekirkens Nødhjælps Weefood-butikker, som netop også forsøger at bekæmpe madspild. Her kan man købe varer der er for gamle, har en plet eller forkert etiket, men som intet fejler. Det har jeg skrevet mere om på min egen blog, men jeg har da fået helt lyst til at se den dokumentar, som du anbefaler. Og hvem ved, måske skal jeg tage din udfordring op og prøve selv at skralde en dag 🙂
  De bedste hilsner
  Bettina

  • Besvar
   Mo Andersen
   11. oktober 2017 at 9:15

   Hej Bettina

   Ej hvor dejligt du blev lidt inspireret. Jeg har faktisk endnu ikke været inde i WeFood endnu, men kun gået forbi, men er helt vild med konceptet og er så glad for at høre hvordan det gik dem i starten 🙂

 • Besvar
  Oktobers skraldemad ⋆ Grønnere
  30. oktober 2017 at 12:29

  […] Min room mate og jeg udfordrede som sagt os selv til ikke at købe grønt, frugt eller brød i hele …. Disse råvarer skulle vi i stedet skralde. Udfordringen gik helt smertefrit. Faktisk virkede det slet ikke som en udfordring, da vi ingen problemer havde med at skralde disse ting. Og det er endda på trods af, at vi flyttede undervejs midt ind til byen, hvor vi ellers troede, at det ville blive sværere at finde gode skraldesteder. […]

 • Skriv en kommentar