Projekter

Kombucha: Min første bryg

Der er gået total kombucha madness på bloggen. I know. Jeg skrev for ikke så længe om mit nystartede kombucha projekt. Og cirka 14 dage efter jeg startede, stod jeg færdig med min første bryg af hjemmelavet kombucha. Jeg lavede en med hindbær og en med jordbær. Jeg ved ikke helt hvad jeg havde forventet. Måske at de første par brygge ville smage ret dårligt indtil man fangede fidusen, men nej – det smagte overraskende godt! Min eneste kritik er at det blev en anelse for sødt. Det kan man heldigvis nemt justere på ved næste omgang ved at komme mindre sukker i.

Men jeg må dog ærligt indrømme at jeg lige skulle tage mod til mig før jeg turde smage på det. Bærene var sådan lidt halv slimede, og ved jorbærene var der en lille smule hvidt omkring. Jeg forhørte mig ad i en facebookgruppe om dette var normalt, og fik heldigvis en melding tilbage om at det er det. Det er formentlig en ny SCOBY der er ved at danne sig omkring bærene, og det hvide er måske lidt gær. Så længe at det ikke lugter fælt, og så længe der ikke er hår på eller omkring bærene, er det hele som det skal være.

Det var dog ikke nok til at stille min skepsis. For hvad nu hvis de forkerte bakterier havde udviklet sig i glasset og jeg blev rigtig syg af at drikke det. Jeg læste en gang en skrækhistorie om botulisme (også kaldet pølseforgiftning) og kunne svagt huske at den her bakterie netop godt kan udvikle sig i anaerobe miljøer. Det blev til en længere googlesøgning, der heldigvis bekræftede at botulisme ikke kan vokse i sure miljøer, som eksempelvis kombucha, hvor ph-værdien er under 4,5. Jeg tested endda min kombucha med ph-strips bare for at være sikker. Så grønt lys på alle fronter. Men better safe than sorry ikke? Jeg drak hvert fald kun en lille smule af hvert glas for at teste om min krop ville reagere dårligt på det eller ej. Og hurra! Min krop tog det helt fint. Så pludseligt forsvandt min hjemmelavede kombucha ret hurtigt

Hindbæren var min favorit. Den smagte lidt af en god saftevand med lidt brus i samt en mild syrlighed – lidt ligesom hvis man havde blandet lidt æblecidereddike i. Jeg har nu sat en ny portion i gang. Denne gang har jeg forsøgt mig med en med hyldeblomst og lavendel og en anden med vanilje i 2. fermentering. De hygger sig nu inde i skabet og bliver kun kigget til én gang om dagen hvor jeg åbner glassene for at lette lufttrykket der danner sig. Imens hygger SCOBY sig i en ny omgang sød te der vil være parat om cirka 10 dage igen. Og sådan kan man blive ved og ved. Det virker til at det rigtig sjove sker i 2. fermenteringen. Den anaerobe fase. Her er nogle idéer jeg vil prøve af:

 • Gurkemeje og ingefær
 • Friske urter – eksempelvis basilikum og rosmarin
 • Banan (jeg ved ikke helt hvordan)
 • Imitere Mystic Mango fra GT’s
 • Citron, lime, appelsin
 • Grøn te kombucha i stedet for sort te som jeg laver nu

Hvad kommer du i din kombucha?

 

 

Relateret indhold

5 kommentarer

 • Besvar
  Living With Less
  11. oktober 2017 at 11:16

  Så spændende og lækkert med din kombuchabrygning. Jeg har stadig til gode at smage min første (ikke hjemmegjort dog), men nu må det snart være.

  • Besvar
   Mo Andersen
   12. oktober 2017 at 9:33

   Hvor spændende! Jeg har hørt meget blandede reaktioner fra folk der har prøvet kombucha for første gang; for det smager altså lidt anerledes. Men jeg har testet 3 danske kombuchamærker af her for nyligt på bloggen, måske kan de give dig lidt inspiration til hvilken en du skal prøve at smage 😉

 • Besvar
  Kirstine
  11. oktober 2017 at 12:53

  Ikke rigtigt noget, endnu! Detvil sige, jeg bæller den ‘rå’ førstegangsfermenterede kombucha med stor fornøjelse, men har ikke helt haft mod eller tid til at kaste mig ud i andengangsfermentering. Hvordan gør du?! Hælder væsken over bærene i køleskabet, eller ..?

  • Besvar
   Mo Andersen
   12. oktober 2017 at 9:32

   Nå hvor sjovt! Jeg havde slet ikke tænkt på bare at drikke den førstegangsfermenterede kombucha. Det må jeg vidst lige smage på, så tak for det tip 😉
   Men det er så lækkert med 2. fermenteringen fordi den får så meget smag af det man fermenterer det med. Jeg gør patentflasker/-glas klar med lidt hindbær, jordbær, citron, urter eller hvad jeg nu har lyst til ned i glasset før jeg hælder den førstegansgfermenterede kombucha ned i og lader noget af væsken være tilbage til Scoby (ca. 1 dl). Så lukker jeg flaskerne/glassene godt til og stiller dem i et mørkt skab i 4-5 dage, hvor jeg kun kigger til den én gang om dagen for at “poppe” flasken så den ikke eksploderer af kulsyre. Man skal ikke komme mange bær eller urter i før det smager af virkelig meget!
   Det er faktisk virkelig simpelt, så det tror jeg sagtens du kan samle dig mod til at prøve 😉

 • Besvar
  Kombucha: Min 2. bryg ⋆ Grønnere
  15. oktober 2017 at 10:14

  […] ilt, var der dannet sig en fin lille tynd SCOBY i hver glas. Nu giver det slimede omkring bærene fra min sidste bryg mening. Jeg fik nemlig fortalt at det nok var en SCOBY der havde lagt sig om bærene og nu er jeg selv […]

 • Skriv en kommentar