Bæredygtige tanker

Det er ligegyldigt at tage kortere bade

Eller hvad? Provokerer denne titel også dig? Jeg snakkede for nyligt med en ven om vandforbrug og vores vandaftryk, og har siden da brugt lang tid på at tænke det hele igennem. Min ven hævdede, at det er ligegyldigt at tage kortere bade, for det er en så minimal mængde vand, man bruger, i forhold til det vand der bliver brugt til at producere animalske fødevarer. Ét brusebad vs. ét måltid med animalske produkter har en kæmpe forskel i vandforbrug. Blev der hævdet. Så stort at det ikke giver nogen mening, at slukke for bruseren 5 minutter før man egentlig har lyst til.

Måske er min foragt over og mistro til, at det åbenbart er ligegyldigt at tage kortere bade, et udtryk for at det er nemmere at forholde sig til noget, man kan se og opleve, end noget abstrakt der kan læses ud fra en graf, der giver mig nogle tal, der faktuelt fortæller mig, at spise 200 gr. oksekød svarer til at tage 47 brusebade af 8 minutters varighed (1). Jeg er godt klar over, at jeg har brugt en hel del vand i mit 10-minutters-lidt-for-langt brusebad, men når det kommer til min mad, har jeg absolut ingen idé om vandmængden der blevet brugt.

Når jeg spiser, tænker jeg slet ikke over det. Der handler det mere om maden smager godt, og hvor meget jeg nyder den. Jeg tror aldrig, at jeg har tænkt over hvor meget vand, der rent faktisk er blevet brugt til at producere, det jeg har i munden på givet tidspunkt. Måske især fordi jeg faktisk overhovedet ikke ved, hvordan min mad bliver fremstillet i landbruget, udover min køkkenhaveforståelse af hvordan jeg hobbydyrker kartofler, tomater og jordbær.

Jeg kan forestille mig, at der bliver brugt meget vand. Og det er logisk, at der bliver brugt mere vand til produktionen af hakket oksekød end til kartofler. Fordi for at producere hakket oksekød, går der både vand til at dyrke maden den skal spise OG til selve dyret. Den kan jo ligesom mennesker ikke overleve uden. En voksen ko skal ca. have 75 liter vand om dagen!(2) Det er 37,5 gange mere vand en den daglige anbefalede mængde som vi bliver anbefalet at drikke i Danmark.

Så hvad kan man gøre, hvis man virkelig vil spare på verdens ressourcer, gøre en forskel og leve op til sin titel som selv erklæret miljøaktivist? Man kan stoppe med at spise animalske produkter. Hvis du du virkelig vil gøre en forskel, skal du måske kigge på din tallerken først.

Betyder længden af ens brusebade virkelig ingenting, som min ven hævdede? I det store billede – måske ikke så meget, men jeg lever efter, at gøre det jeg kan.

 

 

Kilder
1. http://waterfootprint.org/en/water-footprint/personal-water-footprint/

2. https://beef.unl.edu/water-requirements-for-beef-cattle (det afhænger selvfølgelig af rigtig mange ting; såsom vægt, lokation, alder osv. Lidt ligesom at man i Danmark bliver anbefalet at drikke 1-2 liter om dagen, men i Australien er det 3-4 pga. de varmere temperaturer)

3. topbillede: Jelena Ardila

Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Daniel
  16. juni 2018 at 23:06

  Hej Mo. Virkelig en fed måde at beskrive dette problem på! Jeg har selv brugt samme målestok til at overbevise venner og bekendte til at skære ned på deres kødspisning.

  Vi har hos circularscandinavia.com skrevet en ultimativ guide til reduktion af CO2, som du evt kunne være interesseret i. Her snakker vi også om blandt andet kød, økologi og maddistribution.

  Keep up the good work.

  Olya og Daniel

 • Skriv en kommentar