Bæredygtige tanker

Hvorfor svinekød er uncool

Thomas fra Kærlighed og Kikærter delte for nyligt denne video fra Landbrug og Fødevarer på sin facebookside. Lige som så mange andre, var min første tanke, at det måtte være satire fra DR3. Åbenbart er vi “millennials”, ifølge Landbrug & Fødevarer, en generation der er på afveje, fordi det at spise svinekød ikke er “cool” og “iscenesættende” nok.

Men kære Landbrug & Fødevarer, kunne det have noget at gøre med, at den danske svineproduktion er ude af kontrol? Med MRSA-bakterier i hver 2. pakke i supermarkedet, et overforbrug af antibiotika der har konsekvens for mennesker, hvor op til 1/5 pattegrise dør hvert år (mange grundet den smalle plads soen har, og dermed klemmer pattegrisene ihjel), den enorme belastning kød har på miljøet og hvordan grise har et intelligensniveau højere end et 3-årigt barn, tyder det på, at der er en god grund til at det ikke er særlig cool eller instagramværdigt at spise svinekød.

Grunden til at spise svinekød, ifølge Landbrug & Fødevarer, er at kødet er proteinrigt, magert og hovedingrediensen i mange livretter. Kikærter, linser og bønner er allesammen mere proteinrige og mere mager end svinekød, og er tilmed bedre fødevarer for naturen. Hvad der er tilbage ved svinekød, er kulturelle normer og madhistorie. Men tiderne ændrer sig, og vi er mange, der synes hummus er lig med hygge, og har linselasagne og pasta med bønnesovs som livret.

Vi har ikke brug for at revitalisere og rekvalificere grisen – vi har brug for at de ældre generationer, regeringen og Landbrug & Fødevarer begynder at tage klimaet, dyrene og vores sundhed alvorligt i stedet for at sidde fast i gamle vaner og normer.

Hvis der er noget der har brug for at blive revitaliseret og rekvalificeret, er det det danske landbrug.

 

 

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Kirsten
  19. april 2018 at 18:42

  Jeg melder mig fuldstændig enig! Sikke en video. Suk. Kunne nogle gange godt ønske mig, at vi i Danmark brugte vores kræfter på det, som virkelig er nødvendigt. Jeg er til gengæld ret så glad for den modreaktion, der er opstået. Også på Arlas kampagne. De mærker presset. Det er vel et godt tegn 😉 God aften!

  • Besvar
   Mo Andersen
   20. april 2018 at 2:43

   Hej Kirsten,

   Ja Arlas kampagne var også helt hen i vejret! Tabte næsten kæben da jeg så det. Jeg undrer mig meget over at de tror at den strategi vil virke? Det virker til at have skabt en større modreaktion end et egentlig medhold.
   Dejligt at høre du er enig med mig!
   Rigtig god dag til dig 🙂

  Skriv en kommentar