Projekter

Projekt: Kimchi

Sådan her så det ud, da jeg lavede mit første glas kimchi. Følger du bloggen, ved du nok, at jeg er lidt tosset med den fermenterede drik kombucha. Min kærlighed til fermenterede produkter udvider sig hele tiden. Jeg har i lang tid været ret vild med kimchi, som jeg spiste dagligt, da jeg rejste rundt sidste år. Hjemme i Danmark er det dog ikke nemt at få fingrene i, hvis man ikke laver det selv. Og her i Australien vil det være en pænt dyr fornøjelse at nyde færdiglavet kimchi fra butikkerne. Så hvad gør man så? Man laver det da selvfølgelig selv!

Men måske sidder du og tænker ”først kombucha – og hvad hulen er kimchi nu for noget?”. Jo ser du, kimchi er koreanernes svar på surkål/saurkraut. En kulturel traditionel ret der nydes dagligt mange steder i især Sydkorea. Kimchi består af primært af napa cabbage (kinakål), der ofte fermenteres sammen med kina radiser, gulerødder og forårsløg. Disse grøntsager fermenteres i en spicy chili marinade og spises som en side ret eller inkorporeret i retter som stegte ris eller nuddelretter. Kimchi siges at være en af de sundeste retter på jorden pga. indholdet af mælkesyre, antioxidanter, vitaminer og mineraler. Det booster efter sigende immunforsvaret, er godt for fordøjelsessystemet og kontrollere inflammationer.

Det lyder da ret godt, ikke? Så jeg besluttede mig for at lave det selv, da jeg en dag stødte på nogle ret billige kinakål. Nu skulle det altså være! Jeg købte to store kæmpe kål for cirka 10 kroner stykket. Derefter fandt jeg en nem vegansk (uden fiskeolie) opskrift fra Minimalist Baker (en af mine yndlings madblogs!). Jeg havde heller ikke noget ægte koreansk chili, så det blev bare lavet med hvad jeg kunne finde, fermenteret med gulerødder og forårsløg. 7 dages fermentering i et åbent skab i en lukket glaskrukke. I starten var der sluppet væske ud hver dag. Jeg ved ikke helt, om det er normalt. Men det var alt for meget væske i min kimchi. Så de første 3 dage skubbede jeg min kimchi ned og hældte noget saft fra. Efter de 7 dage, kom den 2 dage på køl, og så var det tid til at smage! Resultatet? SÅ godt! Det dufter og smager af kimchi. Det er så lækkert! Men den er satme stærk! Jeg er er glad for stærk mad. Så det er ikke fordi jeg ikke kan spise det. Men jeg vil nok komme en liiiille smule mindre chili i næste gang.

Jeg har stadig et kinakålshoved liggende i køleskabet. For et hoved giver altså en kæmpe portion! Jeg tænker lidt at eksperimentere med hvilke grøntsager jeg vil fermentere med kinakålen. Måske komme lidt shiitakesvampe i? Har du nogensinde lavet din egen kimchi?

 

 

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar