Inspiration

Hvorfor er der ingen brus i min kombcuha?

kombucha

Kender du det? Man åbner forsigtigt låget på sin flaske med kombucha, der står og fermentere med noget lækkert frugt i anden fase, i frygt for at glasset vil eksplodere af tryk. Men der er ingen lyd og intet tryk. Man er næsten i tvivl, om låget rent faktisk er åbent. Antiklimatisk. Og lidt trist. Hvorfor er der ingen brus i min kombucha? Forhåbentlig kan jeg komme med lidt bud på, hvad kan være årsagen, og hvordan du kan få en kombucha med spark i. Men jeg kan fortrøstningsvis fortælle, at mængden af kulsyre ikke har den store sammenhæng med hvor godt din drik er fermenteret. Dog er det lidt sjovere at drikke en forfriskende let perlende kombucha, så her er 6 ting du kan gøre:

 1. Dine flasker lukker ikke tæt
  Det er vigtigt at dine flasker lukker helt tæt når du fermentere i 2. fermenteringen. Find nogle gode patentflasker – køb eventuelt nogle øl, kombucha eller sodavand i patentflasker og brug disse flasker til din brygning. Et andet lille side tip her er at sørge for at ens flasker er runde. Firkantede flasker har lettere ved at eksplodere under tryk, og dette kan være ret farligt!
 2. Der er ikke nok gær i din kombucha
  Et godt trick er at røre rundt i din kombucha i første fermentering, inden du tapper den videre til anden fermentering, så du får blandet gæren (det brune grums og strenge i din væske) godt rundt. Det hele handler om balance mellem gær og bakterier.
 3. Det er en af dine første bryg med denne SCOBY
  Hvis du lige er startet med at brygge kombucha, går der ofte lidt tid, før din SCOBY og væske danner kulsyre. Det kan tage op til 3-4 cyklusser før dette sker. Så måske kan du væbne dig lidt med tålmodighed, og kigge efter i glasset om der begynder at komme lidt bobler i siden. Dette har blandt andet også noget at gøre med første punkt om gærmængden.
 4. Prøv at skift fra sort te til grønt te
  Kombucha brygget på grøn te danner mere kulsyre og giver generelt de bedste resultater. Men nogle laver et blandingsforhold på 2/3 grøn te og 1/3 sort te, for at få aromaen fra den sorte te med. Husk at brug økologisk te og helst løs te i stedet for brev te når du brygger.
 5. Lad første fase fermentere lidt længere
  Smager du på din kombucha inden du tapper den videre til anden fermentering? Dette er en rigtig god idé, da du derved kan smage dig frem til, hvor langt fermenteringsprocessen er. Hvis din bryg stadig smager sødt, når du skal til at tappe, så lad den stå lidt længere til smagen har udviklet sig til den mere sure og eddike side.
 6. Ingefær!
  Ingefær skaber en del kulsyre. Men pas på med at bruge ingefærkombucha som starter kultur, da ingefæren kan dræbe SCOBY’en.

Dette er blot 6 punkter der måske kan hjælpe dig med at få skub i din kulsyreproduktion. Hvis man går meget mere teknisk til værks, vil man finde, at temperaturene man brygger under, har en enorm indflydelse på ens bryg og dermed kulsyren. Dermed har det også meget at gøre med mængden af sukker, CO2 og balancen mellem gær og bakterier i ens drik.

 

 

 

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar